Subcutane vorm van Methotrexaat wordt betaalbaar in België

Methotrexaat is een essentieel onderdeel van de behandeling van reumatoïde artritis, zo staat het ook in de recente richtlijnen van Eular. Uit onderzoek blijkt dat bij een grote meerderheid van de patiënten met reumatoïde artritis bij vroegtijdige diagnose een goede  controle van de ziekteactiviteit kan worden bereikt door de combinatie van methotrexaat met cortisone.  
Tot op heden was methotrexaat in België alleen te verkrijgen onder vorm van pillen en intramusculaire inspuitingen. Beide toedieningsvormen zijn niet ideaal. Bij het gebruik van pillen is de tolerantie voor methotrexaat matig, waardoor de dosis soms niet op het ideale niveau kan worden gebracht en sommige patiënten vroegtijdig moeten afhaken. Ook de bereiding en toediening van de intramusculaire vorm van methotrexaat kent grote nadelen. Het vraagt de wekelijkse tussenkomst van een verpleegkundige of arts waardoor de  zorgafhankelijkheid van de patiënt erg groot is. Bovendien is het zeer onpraktisch en vaak ook pijnlijk.
 
Vanaf nu is methotrexaat verkrijgbaar in de vorm van onderhuidse spuitjes (subcutaan). Merknaam: Metoject.
De terugbetaling van de subcutane vorm van methotrexaat is een grote stap voorwaarts. De voordelen op een rijtje:
  • De effectiviteit (= doeltreffendheid en toepasbaarheid) van de behandeling is beter
  • De zelfredzaamheid van de patiënt (auto-injectie) verhoogt
  • Er is een besparing van kosten, zowel op korte termijn (minder bezoeken verpleegkundige/arts) als op langere termijn (minder/uitstel nood aan biologicals).
In andere Europese landen bestond de terugbetaling van zulke injecties al langer.
Vanaf nu kunnen dus de Belgische patiënten met reumatoïde artritis dezelfde optimale mogelijkheid krijgen tot zelf injecteren als hun lotgenoten in de ons omringende landen.
De spuitjes zullen enkel in de ziekenhuisapotheken verkrijgbaar zijn, maar op eenvoudig voorschrift. Mensen die willen overschakelen op deze nieuwe toedieningsvorm, bespreken de mogelijkheden best met hun behandelende arts.

Eular 2018

Ieder jaar, in de maand juni, organiseert Eular een internationaal congres in een Europese hoofdstad. Voor de negentiende editie viel de keuze op Amsterdam. Philip Gadeyne had de eer om er voor Vlaanderen het Patiënt Partners Program te vertegenwoordigen.

Patiënt Partners zijn, nog meer dan andere patiënten, overtuigd van het belang van bewegen (Move to improve!) en hebben bovendien een voorbeeldfunctie… dus besloot Philip maar om naar het congres te fietsen. Niet op één dag maar gedoseerd en met aandacht voor de natuur en de culturele steden op mijn parcours.

Lees hier het volledige verslag 

 

Studiedag 2017

Op onze studiedag 11 maart 2017 bij Pfizer organiseerden we een workshop creatief schrijven o.l.v. Beatrijs Peeters, docente van de vzw Creatief Schrijven.

We willen graag leren hoe we best vertellen en schrijven over ons leven met RA/SpA op een inspirerende en humoristische manier.

Wereld Reuma Dag 2016

 

Naar aanleiding van de Wereld Reuma Dag 12/10/2016 organiseerde het team van paramedici in Gasthuisberg een praktische proef.
Wat betekent het om met een stijve rug een aantal eenvoudige activiteiten uit te voeren? Een erg geslaagde namiddag!
 

STUDIEDAG 2016 PATIENT PARTNERS

REUMATOÏDE ARTRITIS
Onderwerp van deze studiedag was de update van de lesinhoud PPP RA.
Na de inleiding van prof. Westhovens gaven de Patient Partners van de werkgroep de uitleg van de door hun uitgewerkte module. Na de pauze werd de nieuwe les gedemonstreerd in kleine groepen.
 
ANKYLOSING SPONDYLITIS
De Patient Partners Ankylosing Spondylitis oefenden de test en metingen van het klinisch onderzoek.
                       

foto's van Kitty van der Zwaag, Nederlandse PP RA

Abonneren op www.patient-partners.be RSS